top of page

המדריך המלא לטיפול בעזרת בע"ח

מהו טיפול בעזרת בעלי חיים? למי הוא מתאים? מה מקומה של החיה בטיפול? כאן מרוכזות התשובות לשאלות הנפוצות

pexels-photo-5124967_edited.jpg

מהו טיפול בעזרת בעלי חיים?

טיפול בעזרת בעלי חיים הוא סוג של תרפיה רגשית, אשר בעזרת המשולש הטיפולי של מטפל, מטופל ובע"ח, מאפשרת תהליך טיפולי בעל איכויות מיוחדות ויוצאות דופן והטבה בחיי המטופל. שיטת טיפול זו תפסה את מקומה וצברה תאוצה רק בעשורים האחרונים, אך עוד בימי פרויד כבר עסקו בה והבחינו ביתרונותיה. פרויד עצמו עבד עם כלבת צ'או צ'או והעיד על תרומתה בחדר הטיפולים. עם השנים יש יותר ויותר מחקרים בנושא, נוצרים זרמים וגישות שונות, המקצוע מתפתח ואיתו ההבנה כמה התחום מלא בפוטנציאל מיוחד לתהליך טיפולי מיטיב. עם כל זה, עוד לפני שנפנה למחקרים והוכחות- כל מי שגידל חיה ונפשו נקשרה בנפשה- פשוט יודע. עומק כזה של קשר לפעמים קשה לצמצם לכדי מילים. כמו כן, הקשר בין האדם לבעלי החיים התקיים משחר ההסטוריה, וטבוע בנו עמוק. בעיני התקרבות לטבע ולבעלי החיים משפיעה בקשר ישיר על התקרבות לעצמנו והגברת תחושת החיבור- תחושה שאנחנו חלק ממה שקורה בעולם, חשובים ושותפים, ולא בודדים ומנותקים.

בעלי החיים בקליניקה נמצאים שם לעזר ותורמים מכמה בחינות: החיה מאפשרת הפחתת חרדה בחדר הטיפולים, היא מהווה דמות להשלכה והרחקה ובכך מאפשרת לעיתים לאדם לדבר על מכאוביו יותר בקלות, ואף להרגיש שהוא יכול להתבונן עליהם כאדון לתחושותיו ולא כמי שמנוהל על ידיהן. החיה מקלה על מי שמתקשה להתבטא במילים או בקול רם ומאפשרת יצירת קשר ישיר מלב אל לב ופידבק מיידי, הטיפול בחיה מאפשר למטופלים להתחבר לכוחות שבהם, בייחוד אם זו חיה שבעצמה מתמודדת עם קושי מסוים. עצם המגע בבעלי החיים מפריש בגוף את הורמון האוקסיטוצין, ונאמר כי אפילו המטפל עצמו נתרם מנוכחות החיה בטיפול מתוך יתרונות אלו. (Glucksman, 2005).

טיפול בעזרת בע"ח בעיני מאפשר מעקפים רכים יותר וגישה למכאובי הנפש, היכן שקשה לגשת דרך המילה הישירה והנוקבת, בישיבה על כורסאות פנים מול פנים. בליווי שלי, דרך טיפול ומפגש משותף עם החיה, הכרות עם אורחות חייה ויצירת יחסים עמה, המטופלים יכולים להעמיק יכולות בין אישיות, לעבור תהליכי העצמה, ולגלות שיש בתוכם את הכוחות להתגבר הקשיים שלהם.

 

למי טיפול בעזרת בעלי חיים מתאים?

 

על אף שנפוץ בעיקר באוכלוסייה הצעירה ונתפס בעיני רבים כטיפול המיועד לילדים, טיפול בעזרת בעלי חיים יכול להתאים למגוון רחב של אוכלוסיות- מכורים, קשישים, אוטיסטים ושאר המגוון הנוירולוגי, בעלי חרדה חברתית ועוד. לא משנה כמה האוכלוסיות שונות ומגוונות, דבר אחד ברור וידוע- לבעלי החיים יש השפעה מיוחדת במינה על המהלך הטיפולי. בעלי החיים מעוררים יצרים ותחושות ראשוניות, מציפים תכנים בדרכם הכנה והפשוטה, מנחמים ולא שופטים. קל להזדהות עמם מתוקף היותם יצורים לא מילוליים עם הבעות פנים פחות מורכבות משל בני אדם. בכך הם ממלאים תפקיד של מעין אגם צח המשקף את המתחולל בנפשנו בתהליכי אנתרומורפיזם המתרחשים באופן טבעי.

 

יותר מזה- לא חייבים לאהוב בעלי חיים כדי להתרם מסוג טיפול זה. לא פעם ולא פעמיים נתקלתי במטופלים שעולם בעלי החיים היה מאד זר וחדש להם. הם הגיעו מפוחדים ולפעמים אפילו לא ידעו להבדיל בין עז לזאב- ובכל זאת, בליווי וחקירה עדינה משותפת, עברנו תהליכים מדהימים וגם נרקמו קשרים עמוקים בין המטופלים לחיות. אפשר להגיע לטיפול בעזרת בעלי חיים כדי להתגבר על חרדה מפניהם, אבל זו לא המטרה של התחום עצמו, אלא יכולה להיות מטרה אישית עבור מטופל מסוים.

אני רוצה להרחיב בעניין התקשורת הבלתי מילולית שמתאפשרת עם בעלי החיים-  עצם העובדה שרב הטיפולים המקובלים מתרחשים בצורה של שיחה, מקשה או מהווה מכשול עבור הרבה אנשים. כמובן שאצל ילדים היכולת לתמלל רגשות באופן טבעי פחות מפותחת משל המבוגר, אבל לפעמים גם בשביל מבוגרים זה לא מובן מאליו לבוא ולמנות את צרותיהם או לתת להן שם ולהישיר אליהן מבט, או אפילו להרגיש בנוח להפתח מול מטפל חדש וזר. לפעמים צריך תיווך, ריכוך ונחמה לאורך הדרך. לפעמים צריך מישהו לדבר דרכו את מכאובינו ולהכיר את דפוסי היחסים שלנו, ואת זה יכולים לספק בעלי החיים בנוכחותם בחדר. במילים פשוטות יותר- הרגישים מבינינו, הביישנים, החרדתיים, הלא מווסתים, אלו שצריכים שמישהו יחזיק להם את היד בחדר או לפרוק את המתח והחרדה החברתית תוך כדי ליטוף- זה יכול להתאים לכם.

 

איזה סוגים של טיפול בעזרת בעלי חיים יש?

 

תחום ההתערבויות בעזרת בעלי חיים מחולק לארבע קטגוריות:

  1. טיפול בעזרת חיות עדר (HAT)- שם גם נכנסת הרכיבה הטיפולית שנפוצה בארצנו.

  2. אקווה תרפיה (AqAT)- טיפול במרחב מימי, למשל בשחייה עם דולפינים באילת.

  3. טיפול בעזרת כלביים (CAI)- למשל כלבנות טיפולית.

   4. התערבויות בעזרת בע"ח (AA/TI)- בתחום זה יש מנעד:

Animal Assisted Activities - AAA – פעילות בסיוע בעלי חיים

Animal Assisted Education - AAE - חינוך בעזרת בעלי חיים

Animal Assisted Therapy - AAT - טיפול בעזרת בעלי חיים

Animal Assisted Psychotherapy - AAP - פסיכותרפיה בעזרת בעלי חיים

הטיפול שאני מציעה הוא AAT, טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים. כל מטפל.ת בעזרת בע"ח יכולים לעבוד באיזה שיטות שהם בוחרים ומאמינים בהן, וכשאתן.ם בוחרות.ים מטפל אפשר לבדוק שהגישה הטיפולית מדברת אליכן.ם. אני, כאמור, עובדת בגישה ההדדית, אפרמטיבית ומיודעת טראומה. אני לוקחת השראה מעולמות תוכן מגוונים באופן העבודה שלי- גישות פסיכולוגיות שונות, כלים מעולם היצירה והפוטותרפיה, ואאוטדור תרפי.

 

מה לגבי זכויות בעלי חיים?

 

בעלי החיים ואני צוות. כפי שציינתי, אני עובדת בגישה ההדדית- מה שאומר שבעלי החיים לא עובדים אצלי אלא שותפים שלי לדרך. אני שומרת על זכויותיהם, מעניקה להם תנאים טובים, ולא משתפת פעולה בקליניקה שלי עם מגדלים לא הומניים או תעשיות פוגעניות. כל בעלי החיים שאצלי הגיעו דרך אימוצים אחרי שעברו מסע חיים לא קל, והכמיהה שלי היא שהקליניקה תהווה מרחב של ריפוי הדדי. שהמעשה הטיפולי לא יהיה חד-צדדי, אלא כמו אור מדבק שמפיץ עוד אור. אני שומרת על לו"ז מרווח בין הטיפולים מתוך הבנה שבעלי החיים זקוקים למרחב שלהם ואולי ירצו להתכנס ולנוח בין טיפול לטיפול. במהלך המפגשים החיות שמורות ומוגנות, ואני קשובה לרצונות והצרכים שלהם, וזה ערך מנחה וחלק מהחוזה הטיפולי ביני, המטפלת, לבין המטופל.ת ובעל החיים.

 

איזה הכשרה צריך מטפל בעזרת בעלי חיים?

 

לימודי טיפול בעזרת בע"ח נמשכים בין שנתיים לשלוש שנים ברב המוסדות. תכנית הלימודים מאד דומה לתכניות תואר שני בטיפול באמנות/ ביבליותרפיה ותחומי טיפול דומים, והמקצוע כרגע בתהליכי הכרה של המל"ג כתואר שני. ישנן דרישות קבלה כגון תואר ראשון בתחום חינוכי או טיפולי, ומעבר של קורסים מסוימים בתחום הפסיכולוגיה (פסיכולוגיה התפתחותית, מבוא לפסיכולוגיה, פסיכופתולוגיה וכדומה). כחלק מהלימודים עוברים הסטודנטים הכשרה מעשית, ובנוסף ללימודים העוסקים בבריאות הנפש עוברים גם קורסים של מבוא לוטרינריה והתנסות וטרינרית, התנהגות ופיזיולוגיה של בעלי חיים, קשר אדם-חיה, אתיקה ועוד. אני למדתי במכללת דוד ילין, את ההתנסות המעשית שלי עשיתי בשנה הראשונה בבית הספר רוגוזין עם מבקשי מקלט, ובשנה השניה בבית החולים לבריאות הנפש 'גהה' עם גילאי הגן.

 

איפה ואיך מתקיים הטיפול בפועל?

 

לפני היציאה לדרך המשותפת, נערוך שיחת הכרות ובדיקה אם נכון לנו להתחיל תהליך יחד. הטיפול מתקיים בקליניקה שבביתי בפתח תקווה. בחדר הטיפול נמצאים בעלי החיים, ויחד עם המטופל.ת נבחר עם איזה מהם נהיה באינטראקציה, איך ומתי. הטיפול יכול להיות מורכב משיחה, מטיפול בבעלי החיים, ליטוף, האכלה, יצירה או שילוב של כולם יחד. עם כל מטופל זה יראה אחרת. יש מטופלים שעצם נוכחותם של בעלי החיים בחדר מספיקה להם ויעדיפו בעיקר לדבר, ויש כאלו שדרך הטיפול השוטף והמפגש הקרוב עם החיה עצמה יעברו את לב התהליך. זה משתנה גם עם הזמן וההעמקה בטיפולים, תוך הקשבה לתהליך ולמטרות הטיפוליות שמושגות ומשתנות.

למידע נוסף, שאלות או קביעת פגישה-

אדר רובין גולקרוב- טיפול בעזרת בעלי חיים

054-5297329

שכונת תקומה, פתח תקווה

  • Instagram
שמור מהפייסבוק באיכות מסריחה_edited_edit
bottom of page