top of page

שאלות - תשובות

כאן תוכלו למצוא תשובות להרבה שאלות שיכולות לצוף כשניגשים לטיפול. זהו טופס שנקרא "הסכמה מדעת לטיפול". הוא נוצר על מנת להגן על המטופל.ת מפגיעות אתיות בטיפול, ולאפשר להם לדעת לקראת מה הם צועדים.

כיצד להשתמש בטופס (למטופלים.ות ומתעניינים)? 

אתם מוזמנים לקרוא את השאלות ולבדוק האם יש דברים שאתם רוצים לשאול אותי לפני הפגישה הראשונה, בפגישה הראשונה או בהמשך. 

 

 

אודותי

1.    מה בדיוק אני עושה? איזה סוג של מטפלת אני,  במילים פשוטות?
אני מטפלת בעזרת בע"ח בגישה הדדית ואפירמטיבית.

2.    מדוע בחרתי במקצוע?
בחרתי במקצוע טיפולי מתוך מסעי האישי בהתמודדויות והחלמה. גם אני וגם הרבה מהאנשים הקרובים אלי התמודדו עם שלל מצבי נפש מורכבים, ומתוך כך העניין וגם הנסיון נבעו. בחרתי לעבוד עם בעלי חיים כי אני מרגישה שהחיבור איתם הוא מרפא מעצם היותו. במהלך הלימודים גם הבנתי כמה התרומה של יצור חי נוסף בחדר הטיפולים יכולה להיות משמעותית, להקל על חרדה ולעזור לדבר על מה שקשה.

3.    כמה שנות השכלה יש לי והיכן למדתי?
12 שנות השכלה תיכונית, 4 שנות לימודי תואר ראשון בחינוך ולדורף במכללת סמינר הקיבוצים, ושנתיים לימודי טיפול בעזרת בע"ח במכללת דוד ילין. למדתי בנוסף לימודי תעודה והכשרות שונות ומגוונות (קורס צילום שנתי בטכניון, קורס פוטותרפיה בבר אילן בשיתוף מרכז גוף-נפש, קורס הדרכת ליקוט בעמותת שינוי-אקלים, קורס פרמקלצ'ר, רפואה אנתרופוסופית, גששות וסימני שדה, שפת הציפורים ועוד).

4.    כמה שנות התמחות יש לי והיכן היא נעשתה?
בשנה הראשונה להתנסות המעשית טיפלתי בבית הספר 'ביאליק-רוגוזין' בתל אביב בילדים מבקשי מקלט, ובשנה השניה טיפלתי בילדי הגן של בית החולים לבריאות הנפש 'גהה'.

5.    כמה זמן אני מטפל.ת? 
פתחתי את הקליניקה באוגוסט 2023 (לאחר שנתיים של התנסות מעשית במהלך הלימודים).

6.    האם כתבתי ספרים או מאמרים? 
עדיין לא באופן רשמי, אבל אם רוצים להתרשם מכתיבתי ורעיונותיי ניתן לקרוא את הפוסט הראשון בבלוג שבאתר שלי- "טיפול אפירמטיבי, אוטיזם ושאר ירקות".

7.    האם התמחיתי בתחום מסוים?
הנסיון שלי הוא בעיקר עם ילדים ונשים צעירות. התחום שקרוב לליבי ולנסיוני במיוחד הוא טיפול באוטיסטיות.ים ואנשים מגוונים עצבית.

8.    האם אני עוסקת בדברים נוספים רלוונטיים שאינם טיפול? 
כן. אני חלק משני צוותי מחקר בנושא אוטיזם, האחד בקריה האקדמית אונו, והשני בבית החולים תל השומר. אני גם אמנית ולקטית.

9.    האם אני מקבלת הדרכה על הטיפול? באיזו גישה טיפולית המדריכה שלי?
כן, אני מקבלת הדרכה ממטפלת בעזרת בעלי חיים בעלת ניסיון רב בתחום, ובנוסף מקבלת הדרכה ממטפלת שמכירה את הגישה האפירמטיבית לעומק.

10.    האם אני להטב"ק פרנדלי?   כן (ישנן שאלות הרחבה בנושא בהמשך).

 
גישה ואידיאולוגיה טיפולית

1.    מהו טיפול בעיני? 
מפגשים שמטרתם תהליך של ריפוי. של חיבור המטופלים חזרה לעצמם, לכוחות שבהם, למה שהם מאמינים בו ורוצים בו. את המטרות הטיפוליות קובעים ביחד עם המטופל ומתוך תפיסת עולמו, לא לפי מה שכתוב בספרים או מה שנחשב נורמלי/ טוב. טיפול הוא מקום להביט על התהליך האישי בעיניים אמפטיות, חומלות וטובות, ולמצוא עוגנים בדרך.

2.    כיצד אני רואה תהליך טיפולי? מה ניתן להשיג בו, לנסיוני? מה לא ניתן להשיג בו?
ניתן להשיג בטיפול הכרה במה שעברת, יכולות סנגור ותיקוף עצמי, שיפור היכולת להבין מה רוצים ומרגישים, איפה נפגעת, ומה הקשיים והחוזקות שלך. אפשר לשקם אמון שאבד באפשרות לקיום קשרים מיטיבים, אפשר לעשות יותר מקום לעצמנו, לפתח זהות חיובית ולהרגיש שמגיע לנו טוב. מה אי אפשר בטיפול? להשיב את הגלגל לאחור, להבטיח תוצאות או לתחום אותן בזמן. הטיפול קורה בדברים הקטנים לפעמים, ולא כשינוי פתאומי ובומבסטי. הוא לא תלוי רק במטפל וגם לא רק במטופל, יש סביבה ויש גם כוחות גדולים מאיתנו. אפשר להתמסר, לנסות, ולעשות את הכי טוב שלנו (גם אם זה רק לבכות ולכאוב נכון לרגע מסוים). 

3.   כמה זמן אורך תהליך טיפולי תקין ובמה זה תלוי בעיני?
כפי שכתבתי קודם- אי אפשר לתחום בזמן ואין מתכונים מראש. אצל כל אחד ואחת זה אחרת, וזה תלוי בעיקר בהרגשה של המטופל (לפעמים גם המטפל נותן את מבטו בנושא). אני אישית עושה תהליכים ארוכים ולא טיפולים קצרי טווח, ובכל אופן- אני לא שואפת שהמטופלים יגיעו אלי שנים. הם נכנסים לי עמוק ללב, ובאותה נשימה אני גם מכוונת לכך שאנחנו לא רוצים אותם תלויים בטיפול. רוצים שיצאו לעולם... כמה שיצטרכו- אני כאן, ואני מעודדת אותם בבוא העת גם להרגיש אם זה הזמן לסיים, להוריד מינונים וכו'.

4.    איזה סוג של התערבויות אני עושה? (מגע, שיחה, תנועה וכו׳) וכיצד הן מסייעות?
הטיפול בעזרת בע"ח הוא טיפול שבעיקרו שיחה. זה דומה לטיפול פסיכולוגי וגם בהכשרה נשענים על התאוריות המקובלות. בשונה מטיפול רגיל בשיחה גם החיות נוכחות בחדר, אם כאמצעי הרגעה ואינטראקציה ואם כנושא שיחה שממנו עולים גם תכנים טיפוליים. עם מטופלים שמתקשים בשיח מילולי הרבה מהתהליך מתרחש דרך העשייה עם החיות, וגם יש לי חומרי יצירה בחדר על מנת להתבטא בדרכים מגוונות. הטיפול מסייע בדרכים רבות מתוך תהליך קירוב המטופלים לעצמם וסביבתם, וטיפוח יכולותיהם להבין, להביע ולאהוב את עצמם.

5.    אם יש מגע בטיפול - באילו תנאים הוא מתקיים? 
אין מגע בין המטפלת למטופלים בכלל. היתרון בטיפול בעזרת בע"ח הוא שאם חשים צורך במגע אפשר לבדוק עם בעלי החיים- ולפעמים הם יוכלו למלא אותו וישמחו לקבל ליטוף.

6.    מהו הקשר הטיפולי בעיני? מה האיכויות שלו? כיצד הוא שונה מקשרים אחרים?
האיכויות של קשר טיפולי הן קבלה של המטופל כפי שהוא, אמונה באפשרות שלו לחיות טוב, ורצון עמוק וכנה להבין ולהכיר את עולמו. עלי לראותו תמיד בעיניים טובות ונקיות, לזכור שהתכנסנו כאן בשבילו, לברור היטב אם ובאיזה הקשר אני מביאה שיתוף מעולמי, לזכור שהוא מכיר את עצמו יותר טוב ממני, לצאת מנקודת הנחה שהגרעין שבו בריא גם אם הוא מרגיש רע מאד. שיש בו את הכוחות להשתקם ולעבור תהליכים של ריפוי, ואני שם לעזור לו להתחבר לכוחות האלו.

7.    באילו מקרים אני מטפלת?
אני מטפלת בילדים ומבוגרים, המתמודדים.ות עם מצבי נפש שונים ומגוונים. האוכלוסיות שהכי קרובות לליבי ולתחום הניסיון שלי הן אנשים מגוונים עצבית, בדגש על אוטיזם, ונשים אוטיסטיות שאובחנו מאוחר. יש לי ניסיון גם עם הפרעות אכילה, או סי די, דכאון, חרדות והתמכרויות. 

8.    באילו מקרים אני לא מטפלת?
לא אוכל לקבל לטיפול אנשים שמסיבה כזו או אחרת מהווים סכנה לבעלי החיים שבקליניקה (מפאת קשיי ויסות למשל). גם אנשים שנמצאים בליבו של משבר פסיכוטי חמור או מצב אחר אקוטי שמסכן את עצמן.ם או אחרים יצטרכו לקבל מענה אחר או בנוסף לטיפול אצלי. אני לא מטפלת בפוסט טראומה עקב אירועי טרור ומלחמה.



סטינג טיפולי

1.    כמה זמן אורך מפגש טיפולי?  שעה.

2.    מה התדירות בה ניפגש?  מקובל להפגש פעם בשבוע ולרב זה גם מרגיש לי "מינון" שנכון להרבה אנשים, אבל אם הצורך הוא שונה אפשר גם יותר או פחות.

3.    האם יכולות להיות חריגות מהזמנים כן/לא- אם בהחלטה משותפת נבין שזה יתמוך את הטיפול אז כן. (כלומר להחליט מראש לעשות פגישה ארוכה יותר/ קצרה יותר). חשוב לי מאד שלא יקדימו וגם לא יאחרו לפגישה, אלא יגיעו בדיוק בזמן. בזמן שלפני הפגישה אני מתכוננת אליה וזה חשוב למען יעילות הטיפול.

4.    היכן הטיפול מתקיים? פנים מול פנים/בזום?  אפשר פנים מול פנים בקליניקה עם החיות, ואפשר להפגש גם בוידאו (ואז כמובן בעלי החיים לא יהיו חלק מהמרחב הטיפולי).

5.    כמה עולה מפגש? מהם תנאי התשלום? מפגש של שעה עולה 250 שקלים, אפשר לשלם באותו היום או בכל סוף חודש בפייבוקס/ מזומן/ העברה בנקאית. 

6.    סבסוד - האם יש סבסוד חלקי או מלא מקופ"ח, משרד הביטחון, עמותה, ארגון סיוע?  אין לצערי.

7.    האם ביטוח רפואי יכול לכסות את הטיפול?  תלוי בביטוח, יש אנשים שהביטוח הפרטי כן מכסה להם.

8.    באילו שפות אני מטפלת? אני מטפלת בעברית. מבינה גם אנגלית, רוסית וספרדית ברמה די גבוהה, אבל מתקשה לדבר.

9.    מה יקרה בפגישות הראשונות של הטיפול?
פגישות ראשונות הן פגישות הכרות. אפשר לספר רקע בצורה מתוכננת וכרונולוגית, אבל אפשר גם לתת למה שעולה פשוט לעלות. זה זמן של רכישת אמון, של השמעת צרכים וגבולות, ובניית החוזה שנכון ומיוחד לנו בקשר הטיפולי.

10.    מדיניות ביטולים - עד מתי מותר לבטל פגישה? מה העלות במקרה ביטול?  
אשמח לדעת על ביטול לפחות 24 שעות לפני. אם קורה משהו שקשור להתמודדות הרגשית או הפיזית של המטופל (מחלה, מלטדאון, התקף חרדה שמונע מלהגיע וכו') אני מתחשבת ולא גובה תשלום. אם הביטולים חוזרים על עצמם שוב ושוב אז נדבר על כך בטיפול, ויתכן שאגבה 200 שקלים על ביטול שהוא פחות מ-24 שעות לפני זמן הפגישה. 

11.    מדיניות סודיות/חסיון - מהי? באילו מקרים אני מפרה אותה? 
כל התכנים שהמטופלים מעלים בפני בטיפול נשמרים בסודיות, למעט במצבים שהחוק מחייב או כדי למנוע סכנה ממשית עבור המטופל או הסביבה. כשמדובר מטופלים קטינים שאני בקשר עם הוריהם כן אעדכן ואעביר את הלך הרוח הכללי שבטיפולים אחת לתקופה, על מנת להדריך ולתמוך בתהליך הטיפולי. גם כשאני כן מתכוונת לערב אדם נוסף, זה תמיד יעשה בשקיפות מול המטופל ובדיאלוג עימו.

12.    תיעוד - רשומות טיפוליות. האם יש תיעוד והאם למטופל תהיה גישה אליו אם ירצה, ובאילו מקרים לא?  
כן, יש תיעוד- אני כותבת אחרי כל פגישה סיכום של מה שהיה. למטופל לא תהיה גישה אליו מאחר ובסיכום אני כותבת גם מחשבות אישיות שלי, דברים שאני רוצה להעלות בהדרכה וכו'. אם למטופל יש שאלות ספציפיות וירצה שאחלץ עבורו מידע מן הרשומות אשמח לדבר על זה ולראות מה אפשר לעשות. 

13.    מדיניות במקרה של מצבים אובדניים- אם התרשמתי שזה המצב אעדכן גורמים נוספים- אם זה מעגלים קרובים, אנשי טיפול נוספים שבתמונה או משטרה. בנוסף- אשאר בזמינות עבור המטופל ואפנה אותו לגורמים תומכים.

14.    באם הטיפול כולל מגע, תנועה, הבעה ביצירה וכו׳ וכו׳ - באילו תנאים הם מתקיימים? הטיפול לא כולל מגע ותנועה. הוא כן כולל הבעה ויצירה כשזה מתאים למטופל.ת ועוזר להתבטא.

15.    קשר בין הטיפולים - האם אפשרי? באילו מקרים? באיזה אופן?  כן, זה אפשרי. אפשר לכתוב לי מייל, וואצאפ, או להקליט הודעה, ואני עונה כשפנויה לכך. נושאים משמעותיים נשמור למפגש בינינו, אבל אני בהחלט מאפשרת למטופלים לפנות אלי בין הפגישות אם הם זקוקים לכך. חשוב לציין שעם כל מטופל.ת נקבע גבולות ברורים וקצת שונים בהקשר הזה, כי הצרכים משתנים מאדם לאדם.

16.    האם יש שעה או ימים שבהם לא יהיה מענה?  לפעמים בשישי-שבת אני פחות זמינה או מכבה את הנייד. 

17.    האם מותר להפנות אלי חברים ובני משפחה?  אי אפשר להפנות אלי לטיפול אנשים בקרבה כזו, אלא רק ממעגלים מאד רחוקים מהמטופל, על גבול הזרים- כאלו שאין איתם שום קשר ביום יום וידע אחד על השני. מה שכן- אפשר להחליט עם המטופל לעשות שיחה *ביחד* עם בן משפחה מסוים על מנת לפתור קונפליקט או אם זה רלוונטי לתהליך הטיפולי.

18.    סיום הטיפול - כיצד נראה תהליך סיום הטיפול? בדרך כלל בהחלטה שמגיעה מהמטופל, תוך תכנון מראש וכמה מפגשי פרידה- בהתאם לתהליך ולצורך. נעבד את הדרך המשותפת והפרידה, ונתכונן ליציאה לדרך חדשה.



קריאה נוספת אודות שיטות הטיפול המרכזיות שאני עוסקת בהם

האינסטגרם שלי

טיפול אפירמטיבי והגישה הביקורתית למוגבלות ביו טיוב
 
הרצאה של צוות המחקר בו אני לוקחת חלק, בנושא חשיפת האבחנה באוטיזם, ואיך נכון לספר לילד.ה



 
 







 



 

למידע נוסף, שאלות או קביעת פגישה-

אדר רובין גולקרוב- טיפול בעזרת בעלי חיים

stgu19@gmail.com

054-5297329

 

 

 

שאלות הרחבה - אוכלוסיות מוחלשות/מופלות (בדגש על אוטיזם/ גיוון עצבי, ולהטב״ק/ פוליאמוריה/ בדס״מ) 

 

יחס כלפי אוטיזם

 

אמונות ודעות:

 

1. האם יש בסביבתי או איתי בצוות אנשים שמכירים את גישת הגיוון העצבי ופרקטיקות טיפול אפירמטיביות? יש לי עם מי להתייעץ בנושא?  כן.

2. האם הטיפול שאני מציעה נותן עדיפות לחוויית החיים של מגוונים עצבית, על פני השקפותיהם של נוירוטיפיקלים?  כן.

3. האם אני רואה את ההתקדמות של המטופלים שלי ביחס לקצב והצרכים שלהם, ולא ביחס למדדים נוירו-נורמטיביים?  כן.

4. האם יש למטופל מקום להשמיע את קולו ורצונו ביחס למטרות הטיפוליות?  כן, זה חשוב לי וחלק מהותי מה'אני מאמין' שלי.

5. האם אני מעדיפה להגיד "אדם אוטיסט" ולא- אדם על הרצף/ עם אוטיזם? כן, אני מעדיפה. לגבי אחרים קודם כל מעדיפה לשאול אותם ולכבד את בחירתם, אבל בכלליות אעדיף להגיד אוטיסט-ית.

6. האם אני מכבדת את הזכות של המטופל.ת להגדרה עצמית, כפי שהוא רואה את עצמו? כן, מעודדת את זה מאד.

7. האם השירות שלי נגיש לאנשים עם צרכים מגוונים? כן, משתדלת כמה שאפשר ומזמינה את המטופלים שלי לחלוק כל צורך או הנגשה שהם זקוקים לה כדי שאנסה לאפשר אותה.

8. האם המדיניות שלי אמפטית כלפי אדם שלא יכול להגיע לטיפול עקב שאטדאון, מלטדאון או הצפה חושית?  כן.

9. האם אני מבינה שאימון להכחדת מאפיינים אוטיסטיים, ונסיונות נירמול, פוגעים במטופלים?  כן, אני מאמינה שהדגש צריך להיות על טיפול רגשי באדם האוטיסט, ולא באוטיזם שלו. האוטיזם הוא לא בעיה, אלא סוג של אדם, ה"תוכנה" שמפעילה אותו. אני לא מעוניינת שהמטופלים שלי יישרו קו עם מה שנחשב נורמה או הצלחה, אלא רק עם מה שהם תופסים כחיים טובים וראויים. אם הם לא יודעים מה עושה להם טוב- נחקור ונגלה את זה ביחד. אייבליזם מופנם גורם להרבה חוסר בטחון אצל אוטיסטים והרגשה שהם מקולקלים. אני מזמינה את המטופלים שלי לחזור למקורות- למה שבאופן טבעי ואורגני עושה להם טוב ומווסת אותם (סביר מאד להניח שזה כולל התנהגויות אוטיסטיות עבור האדם האוטיסט - למשל חישחושים). במקום להסתיר את זהותם ללא הבחנה, ננסה ללמוד בטיפול לנהל את הרושם באופן שהמטופל.ת בוחרים. אני שואפת להחזיר להם את האוטונומיה בנושא הזה.

 

היכרות אישית:

א.    האם באופן אישי אני מכיר.ה אוטיסטים שמדברים על כך בגלוי ותחושתם חיובית בנושא?  כן.

ב.    האם יש לי חברים-ות קרובים-ות או קרובי משפחה אוטיסטים?  כן.

 

הזדהות אישית: 

במידה ואני המטפל.ת משתייך.ת לאותה הקהילה בה אני מטפל.ת - כיצד אני נוהג.ת במידה ואני נפגש.ת עם מטופלים.ות מחוץ לקליניקה, כגון במצבים חברתיים, אונליין או באירועים קהילתיים?  

מאחר וארצנו קטנה, והקהילה עוד יותר קטנה, זה לא מן הנמנע שיקרו מצבים שנחלוק מרחבים משותפים, אם זה ברחבי הרשת החברתית או באירועים קהילתיים. כל מקרה הוא לגופו וידובר בטיפול עצמו, כך שנבחר לנו אופן התנהגות שישמור על המטופל.ת ועל המרחב הטיפולי, וירגיש נכון לשנינו. ברשת החברתית אני נותנת את הדעת ובוחרת בקפידה היכן, כמה ואיך אני נוכחת, בהתחשב בתחום עיסוקי. 

 

 

יחס כלפי להטב"ק/ פוליאמוריה/ בדס"מ

אמונות ודעות:

 

1.    האם אני מאמין.ה שתיתכן אהבה בין שני א.נשים מאותו המין? כן.

2.    האם אני מאמין.ה שתיתכן אהבה בין יותר משני א.נשים? כן.

3.    האם אני מאמין.ה שנטייה מינית או זהות מגדרית ניתנת לשינוי על ידי טיפול? לא.

4.    האם אני מאמין.ה שא.נשים החיים באופן מוצהר בתור לסביות, הומואים, ביסקסואליםות, קוויריםות, טרנסג'נדריותים, א-בינאריותים, פוליאמוריםות או בדס"מיות יכוליםות לחיות חיים עשירים, רוחניים ומספקים? כן.

 

 

היכרות אישית:

 

1.    האם באופן אישי אני מכיר.ה זוגות להטב"קים, פוליאמורים או בדס"מים שמחים ומסופקים אשר נמצאיםות ביחד זמן רב? כן.

2.    האם יש לך חבריםות קרוביםות או חברי.ות משפחה אשר מזדהים בתור להטב"ק, פוליאמוריםות או בדס"מיותים? כן. 


מסמך זה נוצר כחלק מפרוייקט שיתופי חינוכי בקבוצת הפייסבוק ״מה קורה בטיפול שלי?״ במטרה להנגיש מידע על טיפול לציבור הרחב ולמנוע/להפחית פגיעות אתיות ואחרות בטיפול.
 

למידע נוסף, שאלות או קביעת פגישה-

אדר רובין גולקרוב- טיפול בעזרת בעלי חיים

054-5297329

שכונת תקומה, פתח תקווה

  • Instagram
שמור מהפייסבוק באיכות מסריחה_edited_edit
bottom of page